Wal's Genealogie

Zegwaard



 

Aantekeningen:
Soetermeer en Zegwaard

De plaats is ongeveer tussen het jaar 900 en 1000 begonnen als een klein veenontginningsplaatsje in de buurt van het in de 17e eeuw drooggemalen Soetermeer. In de middeleeuwen werd een rechthoekig stuk grond ontgonnen om voor akkerbouw te gebruiken. Dat stuk grond is waarschijnlijk het Lange Land geweest. Het lag tussen de Broekweg en de Leidsewallenwetering in de tegenwoordige wijk De Leyens en werd uitgebreid in de richting van het huidige Stadshart. Daarna werd uitgebreid naar het westen, het huidige Buytenwegh. Het veengebied werd ontgonnen door sloten te graven om het water af te voeren. Het is mogelijk dat de Broekweg de oudste straat van Zoetermeer is. De Eersteweg en de Tweedeweg waren zijwegen, die door de kavels liepen. Bij de Eersteweg stond een kerk aan het kruispunt waaraan de Sniep nu staat. De Zwaardsloot liep daarvandaan naar het Soetermeer. De Tweedeweg lag verder naar het noorden. Het Lange Land zou later weer onder water lopen, omdat er op grote schaal veen werd afgegraven.

Later in de 13e eeuw is de dorpskern verplaatst naar de huidige nog steeds bestaande Dorpsstraat. Het veen werd afgestoken en zelfs onder water uitgebaggerd. De turf werd in andere steden als brandstof verkocht. Nadat het meer in 1616 was drooggelegd werden ook andere polders drooggemalen. Buytenwegh en De Leyens werden pas in 1770 opnieuw drooggelegd. Door het afsteken van veen en door het inklinken van de drooggelegde grond kwamen grote delen van Zoetermeer onder de zeespiegel te liggen. Straten zoals de Dorpsstraat liggen hoger omdat het veen daar niet is afgestoken. De Buurtvaart die langs de Dorpsstraat loopt is gegraven om het veen nat te houden, om te voorkomen dat de huizen verzakken.

Aan de oude veenontginningsnederzetting bij het Zoetermeer herinnert hoofdzakelijk nog de Leidsewallenwetering, welke door de wijken Dorp en Seghwaert loopt. De vaart was gegraven om het water uit de Zoetermeerse polders weg te laten stromen naar de Weipoortse Vliet. Door de Delftsewallenwetering stroomde het water naar het zuiden. De twee vaarten vormden samen een vaarroute die gebruikt werd door beurtschippers voor het vervoeren van vracht. Bij de Oude Kerk is nu een kruispunt van wegen. Vroeger was daar een brug over de vaarroute van Leiden naar Delft. Dat water was tevens de scheiding van het gebied van Zegwaard en Soetermeer. De dorpskern was vroeger gesplitst in twee plaatsjes waarvan Soetermeer een stuk welvarender was dan Zegwaard. Aan de westkant van de brug lag Soetermeer en aan de oostkant Zegwaard. De dorpen hadden elk hun eigen raadhuis in dezelfde straat. De weg van Den Haag naar Gouda liep door de Dorpsstraat, waar herbergen stonden voor de reizende handelaren.



Soetermeer kreeg in 1868 als toen nog een van de weinige gemeenten een aansluiting op het spoorwegnet en sindsdien begonnen Soetermeer en Zegwaard al lichtelijk te groeien. De Molenweg werd Stationsstraat genoemd toen het station 'Soetermeer-Zegwaard' in gebruik werd genomen. In Soetermeer vestigden zich veel boterproducenten. Behalve boter werden ook andere zuivelproducten en margarine geproduceerd.

Latitude (Breedte): 52.066316, Longitude (Lengte): 4.512634



Overleden

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Overleden    Persoon-ID 
1 den Elsen, Antje  19 mrt 1825Zegwaard I2795